Rogge De authentieke smaak van zuurdesem





Gecertificeerd RL

Gecertificeerd BIO
De keten in het kort
We telen 100% Belgische biologische en regeneratieve rogge voor de productie van traditionele zuurdesem voor ambachtelijke bakkerijen! Zuurdesembrood wint steeds meer aan populariteit. Rogge is een uitzonderlijk graan dat zuurdesem en brood een rijk aromapalet geeft !
Rogge werd niet meer geteeld in België. In Duitsland wordt het veel gebruikt voor voedzaam donker brood. Het is een gewas dat weinig inputs nodig heeft en goed bestand is tegen ziekten en plagen. Hierdoor kunnen de landbouwers hun teeltrotaties verruimen.














De etappes in de keten

Biologische & regeneratieve rogge
Onze landbouwers herontdekken deze teelt door oude variëteiten te kiezen en nieuwe teeltmethoden te ontwikkelen die aangepast zijn aan onze streken ! De proeven worden zowel biologisch als regeneratief uitgevoerd.

Coöperatie CultivAé
CultivAé heeft deze centrale rol : landbouwers begeleiden van zaai tot oogst om de rogge in optimale omstandigheden op te slaan en tot waarde te brengen bij Belgische verwerkers. De rogge wordt geleverd aan coöperatie CultivAé, die het graan opslaat en sorteert voordat het naar Molen Nova in Frasnes-les-Anvaing gaat.

Roggebloem - Molen Nova
Molen Nova combineert pragmatisme met professionaliteit. Het is onze vertrouwenspartner voor het malen van graan en het leveren van kwaliteitsbloem aan onze partners.

Roggezuurdesem - Puratos
Na het malen wordt de roggebloem gebruikt voor de bereiding van zuurdesem. Rogge geeft zuurdesem een rijk aromapalet, wat bakkers bijzonder waarderen. Onze partner Puratos heeft een eigen « Zuurdesembibliotheek » om de biodiversiteit van dit « levende » voedsel te bewaren.

Het zuurdesembrood
Zuurdesembrood vind je in steeds meer bakkerijen. Het heeft interessante smaak- en geureigenschappen. Bovendien is het gezond voor de mens. De micro-organismen in zuurdesem verrijken namelijk onze darmflora.