Erwten Het Belgische plantaardige eiwit





Gecertificeerd RL
De keten in het kort
De eiwiterwt is een bijzondere teelt uit de familie van de peulvruchten, net als linzen, soja, kikkererwten en bonen. Deze planten kunnen stikstof uit de lucht fixeren in de bodem !
Dit gebeurt door kleine bacteriën die in symbiose leven in de wortels, beschermd tegen zuurstof. Deze stikstofrijke gewassen zijn daardoor zeer eiwitrijk en kunnen een alternatief zijn voor vlees op ons bord.










De etappes in de keten

Onze landbouwers
De erwtenteelt is zeer interessant omdat ze stikstof fixeert en het bodemleven stimuleert. Toch is succesvol telen niet eenvoudig door verschillende risico's (plagen, ziekten, onkruid, ...). Daarom begeleiden onze agronomen de landbouwer tijdens de hele teelt.

Coöperatie CultivAé
Na levering worden de erwten in onze installaties gesorteerd en gedroogd voor een optimale kwaliteit en bewaring. Bij mengteelt kunnen we de erwten ook scheiden van de granen.

Primaire verwerker
De eiwitrijke erwten dienen als grondstof voor de extractie van plantaardige eiwitten voor groenteburgers. Ze vormen ook de basis voor plantaardige dranken, als lokaal alternatief voor sojamelk.